השיטה היעילה ביותר להחלפת חיתול
החלפה נכונה של החיתול חוסכת זמן ומונעת תופעות לוואי לא רצויות כגון תפרחת חיתולים, אדמומיות או בכי מיותר. אבל איך עושים זאת? הנה השיטה היעילה ביותר.
הורים טריים מגלים על עצמם הרבה דברים חדשים אחרי שהילד הראשון מצטרף למשפחה. אחד מהם הוא שמה שנראה מאוד קל בסדרות טלוויזיה ובסרטים הופך להיות מסובך ומפחיד, אפילו אם מדובר במטלות יום יומיות כמו החלפת חיתולים.
חוץ מזה, כיום כבר ברור שיש קשר בין סוג החיתולים והאופן שבו משתמשים בהם לבין תופעות לוואי לא רצויות. בין היתר, החלפת החיתול קובעת האם הילד יסבול מתפרחת ואדמומיות ולעיתים גם האם הוא יבכה. אז מה עושים? משננים את השיטה היעילה ביותר להחלפת חיתול חד פעמי ושומרים על ראש פתוח כדי ללמוד מהניסיון.
שלב ראשון: תנוחת התינוק
השלב הראשון והחשוב ביותר בהחלפת חיתול הוא למקם את התינוק על משטח ישר ונוח. היות ומדובר בעולל שלא מסוגל לעמוד, אין ברירה אלא להשכיב אותו. הבעיה מתחילה עם תינוקות שמתנועעים וזזים, לכן צריך לפעול בעדינות אך באסרטיביות.
כדאי שהרגליים של התינוק יהיו מושטות קדימה ושהגב שלו ישכב כולו על המשטח. לפחות בימים הראשונים רצוי לוותר על ניסיון להחליף חיתול במקומות ספונטניים ולהתמקד רק בשידת החתלה ייעודית, גם כדי למנוע כאבי גב וגם בשביל לתרגל את התנוחה המומלצת. בנוסף, התנוחה הנכונה מקלה על מריחת משחת החתלה למניעת אדמומיות.
שלב שני: מיקום החיתול
בשלב השני נכנסים לעובי הקורה וממקמים את החיתול באופן שיכסה כמה שיותר מאזור החלציים של התינוק. בניגוד למיתוס הרווח, אין ממש הבדל בין החתלת בנים ובנות ורק צריך לדאוג שהמיקום יאפשר ספיגה יעילה של הנוזלים.
המיקום המומלץ מושפע גם מסוג וגודל החיתול. תינוקות קטנים משתמשים בחיתולים במידת ניו-בורן והמידה עולה ככל שהם גדלים. מבחינת סוג החיתול, כדאי לבדוק האם יש סימנים מיוחדים על החלק הקדמי או האחורי כדי למנוע בלבולים ועבודה כפולה.
שלב שלישי: סגירה
בשלב השלישי דואגים לסגור את החיתול היטב ומהדקים אותו לגוף התינוק. עם זאת, יש להיזהר מהידוק חזק מדי ולאפשר לעור התינוק לנשום. את הסגירה מבצעים כמובן משני הצדדים ואפשר גם לוודא באמצעות האצבע שהחיתול נשאר במקום.
אחרי הסגירה נותר רק להלביש את התינוק. זה גם הרגע שבו כדאי לרחוץ היטב ידיים, לשמור על היגיינה בעזרת בקבוק של נוזל חיטוי ליד עמדת ההחתלה וכמובן בשום פנים ואופן לא לעזוב את התינוק ללא השגחה.
אחרי כמה ימים של החלפת חיתולים כבר תרגישו בנוח עם המשימה. בהקשר הזה, כדאי לתת טיפ בונוס ולהבהיר את חשיבות הקשר האישי. רגע ההחלפה מייצג אינטימיות בין ההורה והתינוק והוא מעניק לכם הזדמנות פז לתקשר איתו ללא מילים.