יבוא לישראל – מה ומי?
היבוא של מוצרים שונים לישראל גדל במספרים עצומים מדי שנה וחשוב להכיר אותו.
חושבים להשתלב בענף? הנה כמה נתונים שיעזרו לכם לדעת מאיפה להתחיל
יבואן שמעוניין להשתלב בפעילות בינלאומית צריך להכיר את המתחרים שלו ולהחזיק בידע כלפי המוצר ורזי תהליך היבוא. אחת הדרכים לעשות זאת היא כמובן לעבור קורס יבוא יצוא, אך חשוב לא פחות לבדוק באופן עצמאי מהם היקפי היבוא של המוצר המבוקש לארץ ומאילו מדינות ניתן לייבא אותו.
לפי הודעה לתקשורת של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מחודש אפריל 2016, 25.9% מערך היבוא לפי ארץ מקור הגיע מסין וארצות הברית. סין אחראית על 13.5% מכלל המוצרים שיובאו לישראל באותה שנה, בעוד ארצות הברית החזיקה בנתח של 12.3%. יתרה על כך, 47.8% מערך היבוא לפי ארץ מקור הגיע מ-6 ארצות בלבד.
חשוב לציין שהנתונים לעיל כוללים יבוא מוצרים ללא יהלומים. בנוסף, נתוני היבוא לפי ארץ מקור מתבססים על נתוני הסחורות שעברו במכס. כל המוצרים שלא עברו במכס לא מופיעים בנתונים ויחד איתם גם מוצרים שקשורים לתעשיית היבוא הביטחוני או יבוא הסחורות מהרשות הפלסטינית.
מה ישראל מייבאת הכי הרבה?
הנתונים גם מגלים מה מיובא הכי הרבה לישראל ומי אחראי על כך. נכון לשנת 2016, היבוא הנרחב ביותר הוא של מוצרים לצריכה שוטפת כמו מזון. בענף הייצור, התחום המוביל הוא יבוא מוצרי חקלאות ולאחר מכן יהלומים, חומרי אנרגיה, חלקי חילוף ואביזרים, כלים ומכשירים ומכונות, ציוד ואביזריהם.
מי שמביא את המוצרים לישראל הם יבואנים רשמיים שעובדים מול היצרן ויבואנים מקבילים עם אישור מאת אחד ממשרדי הממשלה. בכל מקרה, היבוא המקביל אינו מתיר יבוא של מוצר מזויף ומחויב גם הוא בסטנדרטים מסוימים.
כמה כסף שווה כל היבוא הזה?
בשנת 2016 הסתכם יבוא סחורות ללא יהלומים לישראל בסכום של 58.7 מיליארד דולר, עם עלייה של כ-6% לעומת השנה הקודמת. כ-7.9 מיליארד דולר מסך היבוא ללא יהלומים הגיע מסין ופה נרשמה דווקא ירידה של 0.1% לעומת 2015, בעוד באותה תקופה היה שווה היבוא מארצות הברית 7.2 מיליארד דולר עם ירידה של 2.2% מהשנה הקודמת.
עוד לפי הלמ"ס, בשנת 2016 יובאו לישראל מוצרים בסך כולל של 89.5 מיליארד דולר. מתוכם, כ-63 מיליארד דולר הגיעו מיבוא של סחורות וכל השאר מיבוא של שירותים. לשם השוואה, באותה שנה עמדו נתוני היצוא על 96 מיליארד דולר ובהם כ-56 מיליארד דולר על סחורות ועוד כ-40 מיליארד דולר על שירותים. מאזן הסחר בסחורות ושירותים היה פחות או יותר דומה בשנים 2016 ו-2015 (כ-6 מיליארד ש"ח ו-8.9 מיליארד ש"ח בהתאמה), אך ב-2014 הוא היה הרבה יותר משמעותי ועמד על 4.2 מיליארד דולר.