כל הדרכים להתמודדות עם לחץ נפשי
בשביל להפיג לחץ נפשי צריך לזהות את מקור הדחק ואת הסימפטומים שמעידים על כך שמדובר בבעיה פסיכולוגית. במאמר הבא נציג את מסגרת הטיפול ונביא המלצות להתמודדות יעילה.
לחץ נפשי הוא מונח מתחום הפיזיולוגיה והפסיכולוגיה, שמטרתו לתאר תחושה מהותית של מצוקה. תחושת המצוקה במצבי לחץ, סטרס וחרדה נובעת מפגיעה במצב האיזון של האדם והיא עלולה להופיע גם בקרב בעלי חיים. כמו כן, הגירוי שמפעיל את תחושת המצוקה עשוי להיות מוחשי ופיזי או מדומיין לחלוטין. השפעת הגירוי על הגוף והנפש לא קשורה לשאלה האם הוא אמיתי או מדומיין, כי מה שחשוב זה איך מרגישים בעקבותיו.
על אף הקושי בהתמודדות יום יומית וכרונית עם מצבים של לחץ נפשי, יש המון דרכים לפתור את הבעיה ולהקל על המצוקה. הכי חשוב להישאר עם אצבע על הדופק ולהבין שמדובר בתופעה גורפת שמשותפת לגברים ונשים בטווח רחב של גילאים. בנוסף, לא צריך להרגיש מבוכה ותמיד אפשר לערב אנשי מקצוע.
כך תזהו את מקור הלחץ
התמודדות עם לחץ נפשי תלויה במקור הלחץ. אם למשל מקור הלחץ הוא מוחשי וניתן להצביע עליו, אפשר להקדיש לפחות חלק מהזמן בשגרה בשביל להפיג את המתח. הדוגמא הכי טובה לזה היא לחץ נפשי שנוצר על רקע מצוקה כלכלית. במקום לסבול מדי יום, לאחר לעבודה ולפגוע בביצועים, ניתן לשקול נטילת הלוואה חוץ בנקאית ולהשיג חזרה את האיזון.
לשם השוואה, כאשר מקור הלחץ הוא פנימי ייתכן ויהיה צורך בטיפול פסיכולוגי. זהו טיפול שמעודד שימוש יעיל בסוגי התמודדויות שונות ואף מנסה לחולל שינוי בדפוסי ייחוס שבדרך כלל מאפיינים אנשים לחוצים במיוחד.
יש גם הרבה אנשים חווים חרדה ולחץ נפשי על רקע מצבים משפחתיים. זה משותף לגברים ונשים שנמצאים בהליכי גירושין, לצעירים לפני חתונה או לקשישים בגיל הזהב שמאבדים בן זוג ואדם קרוב. בכל אחד מהמצבים האלה צריך לבחון האם מדובר במצבי דחק נקודתיים או במצבי דחק מתמשכים. במידה ואלו מצבי דחק נקודתיים, ניתן ליטול תרופות במרשם רופא ואילו במצבי דחק מתמשכים ההתמודדות היא על בסיס תרופות נוגדות חרדה ותרופות הרגעה ייעודיות.
האם אתם סובלים מדחק?
לא כל חרדה זמנית מעידה על דחק וסטרס. למעשה, יש סימפטומים ברורים של תחושת לחץ וכדאי להכיר אותם. היכרות עם אותם סימפטומים מסייעת להתמודדות ויכולה לפחות עבור חלק מהאנשים לעזור בהשגת תחושת ביטחון, יציבות ואיזון נפשי.
חרדה אמיתית מלווה בדרך כלל בסממנים חיצוניים כגון הופעת קמט במרכז המצח, פה פתוח והופעת לבן מעל לקשתית העין. עוד תופעות פסיכולוגיות שמעידות על מצבי לחץ חמורים כוללות שפתיים קפוצות, גבות מורמות ואישונים מורחבים. במידה והסממנים החיצוניים מלווים גם בתחושת בטן ומועקה, רצוי לפנות בהקדם לטיפול ולעקוב אחר ההתמודדות.