איך הופכים את הלידה לחוויה טובה?
העובר גדל ומתפתח ואת רואה את הבטן גדלה. אם זו הלידה הראשונה שלך בוודאי שמעת סיפורים סותרים מחברות – על חווית לידה רגועה ומעצימה או על חוויה כואבת במיוחד המעיבה מעט על השמחה הרבה של הצטרפות התינוק למשפחה.
למעשה, חוויית הלידה אינה מסתכמת רק בשעות בהן התינוק יצא לאוויר העולם, אלא כוללת גם את 48-72 השעות שאחריה. חלק מההחלטות על הפעולות שינקטו יקבעו על ידי הצוות הרפואי בזמן זה וחלקן עדיין נתונות להחלטתך. במאמר זה נתמקד באחת ההחלטות החשובות שתשפיע על החוויה בימים שלאחר הלידה – אפשרויות הביות השונות המוצעות בבתי החולים.
ביות – מהו?
מספר שעות לאחר שהתינוק מגיח לאוויר העולם הוא מתנסה בפעם הראשונה בתחושה שעדיין לא חווה – תחושת הרעב. כאשר היה מחובר לחבל הטבור הוא זכה להזנה מלאה בהתאם לצרכיו 24 שעות ביממה. אך, כאשר הוא נפרד לבסוף מגופך, גופו "מאותת" לו כי הוא זקוק למזון.
על מנת לאפשר לאימהות ליצור קשר ראשוני מלא עם התינוק ניתן לבחור להיות ביחד עם התינוק לאורך כל זמן השהות בבית היולדות. פורמט זה נקרא ביות מלא וישנה האופציה השנייה המכונה ביות חלקי המאפשרת להשאיר את התינוק עם מטפלות מסורות בתינוקייה בבית החולים על מנת שתוכלי לנוח ולהתאושש – תוך תאום מפגשי הנקה וחיבוק בהתאם לצורך.
יתרונות וחסרונות ביות מלא
ביות מלא מתבצע בחדר שאובזר במיוחד על מנת לארח את האם הטרייה והתינוק למספר ימים. התינוק ישן לצדך וכך את יכולה לטפל מיד כבר בסימנים הראשונים של רעב או אי נוחות. כמובן, שגם בני המשפחה הקרובה יכולים לסייע בזמן הזה בהחלפת חיתולים, בניקיון התינוק ולהעניק לך מספר שעות של מנוחה במהלך היום.
היתרון הגדול של ביות מלא הוא בניית הקשר הקרוב עם הילד כבר מהימים הראשונים לאחר הלידה. החסרונות – זמן המנוחה שלך לאחר הלידה מוגבל יותר.
יתרונות וחסרונות של ביות חלקי
ההבדל המשמעותי בין "ביות חלקי" ל"ביות מלא" הוא בשעות הלילה. כאשר התינוק נמצא בתינוקייה הוא זוכה להשגחה של 24 שעות על ידי צוות ערני העובד במשמרות. את, מצדך, זוכה לשנת לילה מלאה ופוגשת את התינוק הנמצא בתינוקייה למשך מספר שעות ביום. ניתן גם לבקש ביות חלקי גמיש יותר, בו את יכולה לקבל התראה על כך שהתינוק בוכה וזקוק למגע או להנקה – גם בשעות המאוחרות יותר של הלילה.
את ההחלטה על ביות מלא או חלקי אינך צריכה לבצע כבר בעת הלידה וניתן להעביר את התינוק משיטה אחת לשנייה אם את מגלה קושי לקום בשעות הלילה המאוחרות להניק, או מעוניינת בזמן איכות נוסף עם התינוק. לכל אחת מהדרכים יתרונות משלה ובתי היולדות מנסים לסייע ולהתאים לכל אם את דרך ההתקשרות עם התינוק בקצב המתאים לה ולמצבה הגופני. כל זאת על מנת שחוויית הלידה שלך תהיה קלה ותיחרט בראשך כזיכרון נעים להתחלת הקשר בינך לבין ה"אוצר" החדש במשפחה.