איך לשמור על איכות חיים ונוחות בסביבה הביתית לקשישים ולבעלי צרכים מיוחדים
אנשים בגיל השלישי ואנשים עם צרכים מיוחדים זקוקים להנגיש את ביתם על מנת להפוך אותו לבטיחותי יותר עבורם. כמובן שיש כאלה הסובלים כבר מתחלואות הגיל ותנועתם מוגבלת כך שהם ממש כבר חייבים לשנות את הבית לנוח ונגיש יותר.
מרסלו רויסמן, מנכ"ל נגיש – המרכז הארצי להתאמת נגישות מציע מדריך לסביבה נגישה לאזרחים מבוגרים המעדיפים להישאר בביתם ולאזרחים בעלי צרכים מיוחדים.
20% מתושבי מדינת ישראל הם אזרחים עם צרכים מיוחדים. האוכלוסייה המבוגרת כוללת 750,000 איש כאשר 430,000 מתוכם בגיל השלישי, אשר נפגעה תנועתם כתוצאה מתחלואי הגיל המתקדם ופגיעותיו בגוף. על מנת לאפשר סביבה בטוחה לבני הגיל השלישי, וכן למנוע נפילות, פציעות או פגיעות עתידיות, מומלץ להנגיש את הסביבה הביתית.
נגישות היא נושא עדין ורגיש שעלה לא מעט פעמים לשיח הציבורי, אך בעיקר סביב נושא של הנגשת מבנים ציבוריים, מוסדות ומקומות בילוי. אך מה אנחנו יודעים על הנגשת הסביבה הביתית שלנו? מה היא נגישות? מה זה אומר בית נגיש?
נושא הנגישות והבטיחות בבית לא עולה לסדר היום של אף אחד מאיתנו עד ליום בו אני זקוקים לכך, אך מומלץ ביותר להתכונן מבעוד מועד ולהבין כיצד להיערך בבית על מנת למנוע תאונות ופגיעות שכן כל תאונה בגיל המבוגר עלולה להיות הרסנית ובלתי הפיכה וחבל. נגישות היא מידת התאמה של סביבה לשימושם של כל האנשים, כולל אלה בעלי יכולת מוגבלת, אם גופנית, נפשית, או שכלית. ברוב המקרים מגבלות גופניות הופכות את אורח החיים למסורבל יותר ולעיתים אף מחייב סיוע יום יומי. אחת המטרות החשובות ביותר היא לשפר את איכות החיים ולנסות להקל כמה שאפשר על חיי היום יום.
מגוון השירותים והציוד בבית נגיש יוכל לסייע להפוך את ביתכם למבצרכם, למקום בו תחושו בטוחים.
ראשית הייתי ממליץ להזמין מומחה נגישות שיוכל לייעץ לכם באופן מדויק לצרכים שלכם. התאמת הבית חייבת להיעשות בהתאמה לצורך האישי של כלל דיירי הבית.
מומלץ לדאוג להנגשת סביבת הבית: במקרים בהם בני הגיל השלישי או משפחה שאחד ממנה בעל מגבלות כזו או אחרת ועומדים בפני מעבר לבית חדש, יש לזכור שסביבת המגורים הינה חשובה לא פחות ממתחם המגורים עצמו, הקרבה לתחבורה ציבורית, מרחק מהחניה לכניסת הבית, מרחק לסופרמרקט, מועדון שכונתי, המרחק לבני משפחה וחברים ועוד.
נגישות בכניסה לבית: חשוב לדאוג למעבר נוח וקל מהחניה הקרובה ביותר עד כניסת הבית, ללא מדרגות ועם רמפה תקנית שלא תעלה על 8% שיפוע עם מעקות לאחיזה נוחה. במקרה של מגורים בבניין משותף גם הכניסה לבניין תהיה נוחה וקלה למעבר עגלות וכיסאות, פתח הכניסה לבניין ולדירה רחב דיו (לפחות 90 ס"מ). בנוסף, מומלץ לשלב בדלת הבית עינית בגובה מתאים וכן פעמון דלת מהבהב.
נגישות בתוך הבית: מומלץ כי כל פתחי החדרים יהיו ברוחב של 80 ס"מ לפחות וכי מסדרונות הבית יהיו רחבים עד כדי צידוד, דהיינו שיתאפשר לכל אדם עם כיסא או הליכון לבצע פניה או סיבוב. כמו כן מומלץ לוותר על שטיחים בבית, רהיטים מיותרים, לוותר על ריצוף מבריק ומסנוור, להסיר כל מסילות בולטות בין החדרים. צבעי הקירות בניגוד לצבעי המתגים על מנת להקל על אותם אלו שראייתם ירודה.
חדר אמבטיה: זהו אחד האזורים הקשים לכל אזרח בגיל השלישי ועל אחת כמה וכמה למי שסובל מלקות גופנית המגבילה את תנועתו. על מנת להקל ואף למנוע תאונות עתידיות, מומלץ להפוך כל חדר אמבטיה לחדר מקלחת מרווח שיאפשר גם מקום להתארגן ולהתלבש. כמו כן, כדאי לשלב במקלחת כיסא מתקפל שיאפשר ישיבה נוחה בזמן המקלחת. במקרים שלא ניתן לוותר על האמבטיה ניתן לדאוג לכיסא מיוחד לאמבטיה, שטיחים נגד החלקה ופעמון מצוקה. בנוסף, מומלץ לשלב ידיות אחיזה במקלחת ובחדרי נוחיות ולהתאים את גובה האסלה למתגוררים בבית.
מטבח: מומלץ להקפיד על ארונות בגובה נמוך, לוותר על ארון מתחת לכיור על מנת לאפשר גישה נוחה לכיור למוגבלים לכיסא הגלגלים. כמו כן גם כיריים ותנור למקם בגובה נוח.
במרכז נגיש בקניון איילון ברמת גן, ניתן למצוא מגוון שירותים ומוצרים אשר יסייעו לכם להפוך את הסביבה הביתית לנגישה ובטוחה עבור כל תושבי הבית. מיועצי נגישות, אדריכלים מומחים, קבלנים, מרפאים בעיסוק ומגוון רחב ביותר של ציוד לנכים, כיסאות גלגלים, מיטות סיעודיות ורפואיות, מעלונים, ידיות אחיזה, חדרי רחצה מיוחדים, עזרי הליכה וקימה, ציוד למוגבלי שמיעה וראייה ועוד עשרות אביזרים ייחודיים.