לשמור על השיניים עד לגיל הזהב.
בעיות שיניים מופיעות בתדירות גבוהה אצל גברים ונשים בגיל השלישי אבל יש דרכים למנוע אותן. החל מביקור תקופתי אצל רופא שיניים, דרך שגרה יום יומית ועד מברשת חשמלית – הנה כל מה שכדאי לדעת.
בעיות השיניים המאפיינות את אוכלוסיית גיל הזהב נובעות ממחלות רקע. מעל 50% מבני 65 ומעלה סובלים מיתר לחץ דם, סוכרת, מחלות לב וכלי דם ואלו מחייבות אותם ליטול תרופות על בסיס שגרתי. התרופות השכיחות עלולות לגרום תופעות לוואי והן משפיעות על בריאות השיניים וחלל הפה.
מצד שני, הידע הקיים מעניק מגוון פתרונות לבעיות שיניים שמאפיינות גברים ונשים בגיל השלישי. בעיות מן הסוג הזה עלולות להיות נסיגת חניכיים, שחיקה, יובש בפה ואובדן משנן. למעשה, האתגר העיקרי של רופאי שיניים שמתמחים בגיל השלישי הוא שמירה על המשנן: שלמות השיניים בפה. במקביל, הם נדרשים לתת מענה לצורך בטיפול שיקומי. הטיפול השיקומי אמור לשפר את איכות החיים של בני גיל הזהב והוא כולל תותבות, שתלים וכדומה.
טיפים לשמירה על השיניים
מי שכבר הגיע לגיל הזהב ומוצא את עצמו מתמודד עם בעיות שיניים צריך לאמץ מספר כללי התנהגות נכונים. ראשית, חשוב להמשיך להקפיד על צחצוח שיניים לפחות פעמיים ביום ולצרף גם מי פה כמו ליסטרין לשגרה השוטפת. במידה ומדובר ביובש בפה, יש להפסיק לעשן ולהימנע ממשקאות חריפים.
שנית, כדאי להתייעץ עם אנשי מקצוע לגבי טיפול משקם ולזהות בעיקר את סימני האזהרה לבעיות חמורות. אחת הבעיות החמורות שמאפיינת את אוכלוסיית גיל הזהב היא נסיגת חניכיים. הנסיגה היא למעשה תהליך שבו מנגנון האחיזה של השיניים נפגע, כאשר החניכיים והעצם הסמוכה שאמורים להחזיק את השן במקומה ולתמוך בה נחלשים. הפתרון הוא טיפול משקם עם שתלי טיטניום ובמקרים מסוימים מומלץ לשקול הוספת תותבות נשלפות.
איך מונעים בעיות שיניים בגיל השלישי?
שאלת מיליון הדולר היא מטבע הדברים איך מונעים את בעיות השיניים המאפיינות את הגיל השלישי. הפתרון היסודי ביותר הוא לשמור על הבריאות באופן כללי, וכך לצמצם את צריכת התרופות וכמובן גם את תופעות הלוואי.
זה פשוט מכפי שנהוג לחשוב, בעיקר אצל גברים ונשים שמודעים לסכנות שנלוות לתרופות הרגילות כבר בסביבות גיל 50. זה השלב שבו ניתן להחליף את צריכת התרופות בשגרה בריאה יותר, לשנות את התפריט התזונתי כך שיתמוך בחניכיים ובשיניים ולוותר על עישון וצריכת אלכוהול לטובת פעילות גופנית ושגרה ספורטיבית.
בין לבין, כדאי לבצע טיפול מונע ומשמר אחת לחצי שנה אצל רופא שיניים. טיפולים סדירים וביקורים אצל השיננית עוזרים להיגיינה אוראלית ומונעים נזקים בלתי הפיכים. שטיפות פה ושימוש בג'ל למניעת יובש יחזקו את הטיפול המשמר ורצוי גם לעבור בשלב מסוים למברשת ממונעת עם מנגנון חשמלי.