מהי דלקת מפרקים?
דלקת מפרקים, ובשמה המקצועי – ארטריטיס, מופיעה בשתי צורות נפוצות: דלקת מפרקים ניוונית, המוכרת גם כ"שחיקת סחוס", ולעומתה דלקת מפרקים שגרונית, שהינה מחלה כרונית, רב-מערכתית, המביאה את מערכת החיסון לתקוף את המפרקים וגורמת להריסתם ההדרגתית ולעיוותים בהם. המחלה מאופיינת בכאבים קלים עד עזים, נוקשות בתנועתיות ובקושי רב בביצוע פעולות יומיומיות, אפילו הפשוטות שבהן.
דלקת מפרקים ניוונית היא הפרעה במפרקי הגוף הכוללת אובדן סחוס מפרקי, צמיחת בליטות עצם במפרק, ותופעת לוואי דלקתית. בעיית הדלקת במחלה זו היא משנית.
במהלך דלקת מפרקים ניוונית מופר שיווי המשקל המבני בין בניה ושחיקה בסחוס המפרקי (החומר דמוי הגומי המרפד את המפרקים בין העצמות). מעגל הייצור והאיכול המוגבר של הסחוס מסתכם בירידה בכמות הסחוס. הסחוס, מתחיל להתפרק ומשאיר את המפרקים ללא הגנה. המחלה "תוקפת" בעיקר בני חמישים ומעלה, אולם אינה פוסחת על צעירים. עולם הרפואה עוד לא מצא את המרפא לדלקת המפרקים, אולם ישנן דרכים רבות – שיעילותן הוכחה, להתמודדות עם הכאבים ולהקלה על התנועה והפעילות היומיומית.
גורמים להתפתחות הדלקת
דלקת מפרקים ניוונית מסווגת כראשונית או שניונית. דלקת מפרקים ניוונית ראשונית מופיעה לרוב עם הגיל, בעוד שדלקת מפרקים ניוונית שניונית מופיעה בעקבות שינויים בסביבת הסחוס כגון טראומה, הפרעות מבנה שלד מולדות, דלקות מפרקים שונות, הפרעות מטבוליות ומחלות הפוגעות במבנה הסחוס. דלקת מפרקים ניוונית יכולה לפגוע במספר מפרקים, או רק במפרק אחד ( כגון ברך, ירך או כתף). חשוב לדעת שדלקת מפרקים יכולה להתפתח בכל גיל: דלקת מפרקים ניוונית, הצורה הנפוצה ביותר של דלקת מפרקים, הופכת לנפוצה יותר עם העלייה בגיל, דלקת מפרקית שגרונית שכיחה ייותר בגילאים הצעירים.
מהם הסימנים והתסמינים של דלקת מפרקים?
התסמין העיקרי של דלקת מפרקים הוא כאב, המחמיר במאמץ ומוקל במנוחה. התסמינים הנוספים הם: הגבלה בתנועות המפרקים, נוקשות אשר מופיעה לאחר מנוחה ממושכת או שינה ונמשכת מעל כשעה בדלקת מפרקים שגרונית ופחות משעה בדלקת מפרקים ניוונית, נפיחות במפרק ,אדמומית או חום מקומי וכן הרס המפרקים יכול להביאם למצב של רעשים/ חריקות תוך כדי התנועה ועיוותים שונים. זיהוי אחד או יותר של תסמינים אלה מחייב פנייה לרופא – אבחון וטיפול מוקדם יכולים לסייע לשליטה בתסמינים ושיפור איכות החיים של אדם הסובל מהמחלה.
אז איך מתמודדים ומקלים על תסמיני המחלה ביום יום?
נכון להיום, הרפואה המודרנית עוד לא מצאה מרפא לדלקת מפרקים. שילוב של פעילות גופנית, שינויים באורח החיים, הפחתת עומס על מפרקים, תזונה נכונה, פייזיותרפיה וטיפול תרופתי יכולים לסייע מאד בהתמודדות עם הכאב ותסמיני אחרים של המחלה:
- פעילות גופנית תסייע לחיזוק השרירים שסביב המפרק החולה ותסייע ליצירת יציבות באזור, לצד פיתוח גמישות שתסייע למניעת נוקשות. אולם, כמו בכל תכנית פעילות גופנית, מומלץ לדון בכך קודם עם הרופא המטפל ולגבש תוכנית כושר מאוזנת ונכונה עם איש מקצוע . יש להכיר את הגוף ואת מגבלותיו, ולהקפיד שלא להתאמץ יתר על המידה.
- שינויים באורח החיים אימוץ שינויים במרחב הפיזי ובתנועתיות עשויים להעניק הקלה רבה למפרקים המודלקים, כך לדגמה: מתן מנוחה לרגליים מעת לעת במהלך היום, הרמת עצמים בשתי הידיים במקום ביד אחת, ארגון סביבת העבודה או הבית כך שהחפצים השימושיים יהיו נגישים יותר, לבישת בגדים רפויים עם פתחים גדולים כדי שלא יגבילו את התנועות ובחירת נעליים נוחות וקלות לרכיסה ועוד.
- תזונה נכונה תסייע בהורדת משקל עודף מהמפרקים ועשויה לתרום לבריאות הכללית הן מבחינה פיסית והן בשיפור המצב הנפשי.
- תרופות לשיכוך הכאבים ללא מרשם רופא, כדוגמאת אדויל פורטה, המשמש כנוגד דלקת במחלות שגרוניות (ריאומטיות) ומשכך כאב במחלה ניוונית, משכך את הכאב במהירות (תוך כ-10 דקות) ולאורך זמן (עד 8 שעות ללא כאבים). התרופה עשויות להקל בצורה יעילה ומהירה על הכאב..תרופות אלה יעילות גם בטיפול בדלקת מפרקים הנוונית על ידי שיכוך הכאב והקלה על פעילות גופנית אשר מחזקת את השרירים ומשפרת את התנועה כאחד.
- תרופות הניתנות במרשם רופא, לעיתים הרופא ימליץ במקביל לטיפול בכאב גם בטיפול בסטרואידים ( וזה בעקר בדלקת מפרקים שגרונית) על מנת להקל על סימני הדלקת. במיקרים אחרים הרופא יוכל להמליץ על הזרקה סטרוידים תוך מפרקית או טיפול נוגד דלקת בתרופות לא ביולוגיות כקו ראשון או תרופות ביולוגיות כקו שני לטיפול במחלה.
- שקיות קרח או תחבושות חמות יכולות להעניק הקלה מסוימת גם כן.
מתי לפנות לרופא?
במידה שעולה חשש לדלקת מפרקים, יש לפנות לרופא המשפחה. רופא משפחה יכול לאבחן את המחלה, לטפל בתסמינים ולמנוע את סיבוכיה. כאשר אין די בטיפולים שמרניים ותרופתיים נשקלת אפשרות ניתוחית.