מתברר שהאוויר שאנחנו נושמים בתוך הבית עשוי להיות מזוהם ומטריד לא פחות מזה שאנחנו נושמים בחוץ. מה עושים? ריכזנו עבורכם דרכים פשוטות ויעילות להפחתת הזיהום ולשיפור איכות האוויר בבית.
בטח תופתעו לגלות שהאוויר שאתם נושמים בתוך בתיכם עשוי לעתים להיות מזוהם הרבה יותר מזה שנמצא בחוץ. מתברר שגם האוויר המצוי בסביבה המוגנת ביותר שלנו מלא במזיקים מטרידים. מקורם של אלה, בין היתר, בפריטים המצויים כמעט בכל בית ובהם עשן סיגריות וגופי חימום, כיריים ותנורים, תאורה מלאכותית ומחשבים, חומרי ניקוי וניקוי יבש, מוצרי טיפוח לשיער ולציפורניים, מוצרי אמנות ותחביבים כמו מדללי צבע ולכה, עובש לא מטופל, מכלי הצרכים של בעלי חיים, קרדית אבק הבית ואפילו באקווריום המקסים שהתקנתם בסלון.
לא שאנחנו רוצים להפחיד אתכם, אבל התעלמות מאוויר מזוהם עשויה להוביל בקלות לחולי, אלרגיות, אסטמה, כאבי ראש והפרעות במערכת העיכול. החדשות הטובות הן שיש המון מה לעשות והמון שיטות, מהירות, זולות וקלות למימוש פשוט וקל במטרה לשפר את איכות האוויר וכך גם את איכות החיים.
לאוורר, לאוורר, לאוורר
אז מה עושים? קודם כל מאווררים. בתים סגורים הם כר פורה להצטברות של מזיקים ולכן, תמיד כדאי, בקיץ ובחורף, לפתוח מדי פעם חלונות ודלתות שיביאו לתחלופת אוויר וזרימתו. שימו לב: חשוב במיוחד לאוורר חדרי רחצה רוויי לחות ומטבחים, שבהם אוויר מזוהם נפלט ממכשירי הבישול. המלצה נוספת, במיוחד למי שנוהגים לצבוע את הבית לעתים קרובות, היא לעשות שימוש בחומרי גמר ירוקים ובצבע קירות, עץ ומתכת אקולוגי וידידותי לסביבה שבו רמת התרכובות האורגניות הנדיפות נמוכה מאוד יחסית.
מזגני יורוקום TLC
אם אתם גרים בסביבה עירונית או תעשייתית, כדאי שתכירו את המערכות המעורבות במזגני יורוקום TLC, המטפלות במזהמי אוויר רבים ונוסף על פעילות הזרמת האוויר הרגילה הן מחזירות לחדר אוויר נקי מזה שהיה בו קודם. "המזגן כולל בעצם שתי מערכות שבהן מומלץ מאוד לטפל מדי שנה", מסביר חן בן דוד, מנהל פעילות ביורוקום. "האחת, מערכת לניקוי עצמי הדוחה הצטברות אבק באזורים הפנימיים של המזגן מה שמונע סתימות והורדת תפוקות ובמקביל חוסך במאמץ יתר ובחשמל. והשנייה, שהיא ערך מוסף ייחודי – מערכת של שישה פילטרים שלכל אחד תפקיד משלו יחד מטפלים הפילטרים בבקטריות אורגניות וא-אורגניות: מזהמים שנפלטים מחומרים שונים כמו דבק, צבע, פיח וברכיבים אורגניים הנובעים למשל מביוב ומים עומדים".
מנורת הימלאיה או מנורת מלח טבעי
המנורה מועילה מאוד לזיהומי אוויר ולמקורות אלרגניים בחדרי הבית ומקלה מאוד על הסובלים מבעיות בדרכי הנשימה. קריסטלי המלח בני מיליוני השנים, המחוממים קלות על ידי הנורה, משחררים יונים שליליים לאוויר ומנטרלים גורמים מזהמים. גופי התאורה, המספקים גם אור רך ונעים ואף עשויים לשמש כמנורת לילה בחדרי ילדים, נמכרים בגדלים שונים ובצורות שונות כך שתמיד ניתן למצוא אחת שתתאים.
פחם במבוק
הפחם משמש זה זמן רב בפילטרים המיועדים לטיהור מים ולאחרונה הוא גם משולב במוצרי טיפוח ואפילו במשחת שיניים. באותה מידה, לפחם הבמבוק עשויה להיות השפעה זהה גם כמרחיק זיהומי אוויר. אבקת הפחם מגיעה בשקיקים קטנים שניתן להניח בארון, על השיש, על המדף וכדומה. המבנה של אבקת הפחם עוזר להרחיק מהאוויר חיידקים, מזהמים, מזיקים ואלרגנים. כמו כן, הפחם סופג ריחות לא רצויים, סופח לחות ומונע עובש. את איכות השקיקים (דוגמת Moso Bags) ניתן לחדש על ידי חשיפתם לשמש אחת לחודש.
נרות שעוות דבורים
טבעיים, ללא חומרים כימיים, מתכלים כמעט ללא עשן וריח או בניחוח עדין הם גם פתרון מצוין לטיהור אוויר הבית. כמו מנורות המלח, גם אלו משחררים לאוויר יונים שליליים ועשויים לעזור מאוד לסובלים מאסטמה ואלרגיות על ידי כך שהם מנטרלים אלרגנים כמו אבק וקשקשים. למרות שלרוב הם יקרים יותר מנרות רגילים, הם מתכלים לאט יותר.
צמחי הבית המוכרים
הנה פתרון יעיל וקל ליישום. ידוע זה שנים רבות שצמחים עוזרים לנו לנשום טוב יותר על ידי כך שהם סופחים דו תחמוצת הפחמן ומשחררים חמצן. לכן, ממליצים המומחים להניח לפחות צמח אחד על כל כעשרה מ"ר לקבלת טיהור אוויר משמעותי. בין הצמחים המומלצים לטיפוח בבתים: אלוורה, קיסוס החורש, צמח הנחש, פוטוס, כידונן תלת פסי, שרך חרב, מלכה קימברלי, עכביש קנה, דקל רפיס אקסלסה או אריקה או במבוק, גרברה עדינה, חרצית הגננים, פילודנדרון, פוטוז זהוב ועוד רבים אחרים.