זיהום אוויר – איך לשמור על האוויר שלנו נקי?
כדור הארץ מזדהם בקצב מהיר מתמיד וזה הזמן של כל אחד מאתנו לעשות כמה פעולות כדי לשמור על האוויר נקי גם בסביבה הקרובה. רוצים להצטרף למאבק? הנה מה שאתם צריכים לדעת.
מצב שבו נוספים לאוויר חומרים כימיים וביולוגיים שאינם נכללים בהרכבו הטבעי גורם לזיהום. הזיהום מזיק לחי ולצומח, פוגע במגוון ובאיזון האקולוגי ויש לו השלכות הרות גורל ובלתי הפיכות על איכות החיים של כל אחד ואחת מאתנו. אם בעבר התרגלנו לראות את הנושא של שמירה על איכות הסביבה כמשהו רחוק ועתידני, הרי שכיום כבר ידוע שכדור הארץ מזדהם בקצב מהיר ואין זמן לעיכובים מיותרים.
מנגד, יש בהחלט המון דברים שאפשר לעשות כדי לשמור על האוויר שלנו נקי יותר גם בסביבה הקרובה וברמה היום יומית. זה מתחיל קודם כל בהעלאת המודעות הציבורית ובמתן דוגמא אישית למשפחה ולילדים. כדאי לעבור לחימום או קירור של הבית הפרטי על ידי אוויר נקי, שימוש באנרגיה חשמלית ומזגנים ולא על ידי שריפת דלק, ורצוי לכבות מוצרי חשמל שאין בהם שימוש. במקביל, ניתן לשמור על האוויר נקי בעזרת שימוש חומר במוצרים מתכלים והקטנת תרבות הצריכה.
הכל על דירוג אנרגטי וזיהום אוויר
השינוי כלפי איכות הסביבה החל כבר לפני מספר שנים ואת תוצאותיו ניתן לראות היום בשורה ארוכה של תחומים. בענף הרכב למשל מציבים רף גבוה של סטנדרטים למניעת זיהום אוויר וכל מי שמתכנן לקנות אוטו חדש יכול להשתמש בפרמטר של "רמת זיהום אוויר". רכבים כמו סוזוקי סוויפט לדוגמא נהנים מדירוג מינימאלי של 3, מה שלא פוגע באיכות, בביצועים ובבטיחות שלהם.
שיטה דומה של דירוג אנרגטי מופיעה גם על מוצרי חשמל זולים ובסיסיים יותר, כמו למשל מקררים, תנורים, מזגנים ואפילו טלוויזיות, מערכות סאונד ומחשבים נייחים. כל מה שצריך לעשות על מנת לשמור על האוויר נקי יותר בהיבט הזה הוא לבדוק את הנושא של זיהום אוויר ולצרף אותו למערכת השיקולים.
אנרגיית השמש שלנו ובשבילנו
בתחום של אנרגיה סולארית יש כיום פתרונות יעילים מאוד לחימום מים ולניצול אנרגיית השמש. במדינה כמו ישראל חבל מאוד לוותר על פתרונות מן הסוג הזה, בעיקר לאור העבודה שאנו נהנים מחשיפה גבוהה לשמש כמעט לכל אורך השנה. זה כרוך אמנם בהתקנה חד פעמית של מערכת סולארית, אך היעילות גבוהה והחיסכון בהוצאות מתבטא בחשבון החשמל החודשי.
יש עוד מגוון פעולות בסיסיות שאפשר לעשות כדי לנצל ביעילות את האנרגיה הקיימת ועל הדרך לצמצם פליטת חומרים מזהמים מתחנות לייצור חשמל. ראשית, כדאי לצבוע את הגג בבית, אחת לתקופה מסוימת ולהפחית את ההתחממות של חלל הפנים. שנית, מומלץ לחסום קרינה ישירה של השמש באמצעות הצללה של דלתות וחלונות ולנצל את הרוח לאוורור המבנה.