איגוד היצואנים במזרח התיכון (חברת AKIB) ומשרד הכלכלה הטורקי קיימו ביום חמישי, 23.11.17, מסיבת עיתונאים משותפת לקראת "יריד האוכל הטורקי" ותערוכת ישראפוד שיתקיימו השבוע בישראל.
במסגרת זו דיברו שגריר טורקיה בישראל – מר כמאל אוקום ואליג'ן אילמז' – נשיא התאחדות היצואנים הטורקי במזרח התיכון.
אליג'ן אילמז: "ב-13 השנים האחרונות היקף הייצוא בין טורקיה לישראל עלה מ-2 מיליארד דולר ל-4.4 מיליארד דולר שהם עליה של 124%. בשנת 2017 לבדה היקף הייצוא כבר עלה ב-30% מהשנה אשתקד ואנו מעוניינים להגדיל עוד את ההיקף. ישראל מייבאת מגוון מוצרים מטורקיה כגון: חלקי חילוף לרכב, פלדה, ברזל, טקסטיל וכעת אנו מעוניינים גם להתרחב לתחום המזון ובשבוע הקרוב הציבור הישראלי מוזמן להכיר את הטעם הטורקי במגוון אירועים קולינריים ולחוות את דעתו.
כאמל אוקום התייחס למצב המסחר בין טורקיה וישראל והסביר כי הסכמי המסחר קיימים משנת 1997 הם כתוצאה של שותפות טבעית בין ישראל לטורקיה היות שהתרבות שלנו דומה" אפילו האוכל והטעם הישראלי והטורקי דומים אך עקץ וגם "אני שמח שישראל שומרת על המותג "קפה טורקי" אך יש לכם עוד דרך ארוכה להגיע לטעם".
הייצוא השנתי בין טורקיה וישראל עומד על מיליון דולר בשנה ובכוונתנו להגדיל את המספרים מוסיף אילמז, טורקיה בעלת פוטנציאל ייצור אדיר עם 80 מיליון תושבים ואנחנו מעוניינים להגדיל את השת"פ לא רק במסחר וליצור שיתופים עסקיים נוספים.
מסיבת העיתונאים היא חלק מהרצון של הטורקים להגדיל את היקפי הייצוא לישראל, הם מסמנים את ישראל כיעד מרכזי לייצוא ובימים הקרובים תגיע משלחת גדולה של תעשיינים על מנת לסייע בחדירת המותגים הטורקיים לשוק הישראלי.
המוצרים העתידיים להיות משווקים בישראל: פסטות טורקיות, ג'זרייה – שהינו קינוח טורקי מסורתי המבוסס על גזר מגורד, קוקוס קלוי, פיסטוקים, שלגאם – משקה מיץ לפת חריף וטוב, קפה טורקי אוריגינל, רחת לוקום מסורתית, כנאפה משובחת, פירות יבשים, אגוזים, דגים מעושנים, אורז, קמח, שימורים, תבלינים שמן זית ועוד.
מדובר במהפכה בשוק הקמעונאות בישראל שכן האלטרנטיבות הטורקיות זולות בעשרות אחוזים מהייצור המקומי כאן וזה צפוי להכניס את השוק לתחרות ולשבור את המונופולים של חברות הייצור הגדולות.
שגריר טורקיה הוסיף ואמר כי "טורקיה היא לא רק "הכל כלול". יש לנו בסיס איתן לצרכנות, מסחר והסקטור הבא שאנחנו רוצים להגדיל את השותפות העסקית הוא מזון. התרבות שלנו דומה והטעם הישראלי מאוד דומה לטעם הטורקי ואנחנו רואים בתרבות, אוכל, ספורט כתחומים מקרבים לבבות מול השותף הישראלי שיקר לנו מאוד".
בימים ראשון ושני, 26-27.11, יגיעו לישראל משלחת של תעשיינים, אנשי יצוא ושפים טורקיים כדי להכיר לתעשיינים ולרשתות המסחר בישראל את שוק המזון הטורקי, לקדם ייבוא ושיתופי פעולה מסחריים ולהציג לקהל הישראלי מגוון של מוצרי מזון טורקיים שעתידים להיות משווקים בארץ. בהמשך השבוע, ב-28-30.11, המשלחת הטורקית עם 16 חברות מזון יציגו בתערוכת ישראפוד בגני התערוכה בתל אביב, בשטח של 260 מ"ר.
ג'זרייה, רחת לוקום וכנאפה טורקית
משרד הכלכלה הטורקי מזמין את הציבור הישראלי ליריד אוכל ותרבות טורקית בישראל – 26-27.11, מתחם התחנה בירושלים ותל אביב, בשעות 16:00-22:00. הכניסה חופשית.
משרד הכלכלה הטורקי ואגודת היצואנים בטורקיה – חברת AKIB יקיימו יריד אוכל ותרבות טורקית מסורתית בישראל במטרה להעביר את החוויה הקולינרית והפולקלור הטורקי. ביום ראשון ה-26.11.17, קסם האוכל הטורקי מגיע למתחם התחנה בירושלים וביום שני ה-27.11.17, תנדוד המשלחת הטורקית ותגיע לנווה צדק בתל אביב.
בין השעות 16:00-22:00, משרד הכלכלה יארח את הציבור הישראלי עם שלל מטעמים מהמטבח הטורקי כדי להכיר לציבור הישראלי מוצרים ומאכלים מסורתיים השאובים ממקומות שונים בטורקיה ושעתידים להיכנס לרשתות המזון בישראל. המגיעים ליריד יוכלו לצפות באופן הכנת המאכלים הטורקיים על ידי שפים וחברי המשלחת ואת האווירה תנעים תזמורת אותנטית מטורקיה – מקהלת התרבות של אנטקיה יחד עם הופעות רחוב של ריקודים טורקיים מסורתיים.
הכניסה ליריד חופשית ומי שיגיע אליו יוכל לטעום ולהכיר לראשונה מאכלים ייחודיים שדווקא אינם פופולריים בישראל.
למשל, הציבור יכיר את הג'זרייה – קינוח טורקי מסורתי המבוסס על גזר מגורד, קוקוס קלוי ופיסטוקים; השלגאם – משקה מיץ לפת חריף וטוב; קפה טורקי אמיתי; רחת לוקום מסורתית; כנאפה מטורקיה; פירות יבשים, אגוזים, דגים מעושנים, גלידה טורקית ייחודית, פסטות, תבשיל בורגול, פסטות טורקיות ועוד.
נשיא התאחדות היצואנים בטורקיה, מר אליג'ן אילמז מוסר כי "אנו רואים באוכל ותרבות גשר לחיזוק וחיבור הקשרים בין התרבות הישראלית והטורקית. בהופעות המתוכננות ביריד האוכל שילבנו מקהלה המורכבת ממוסלמים, נוצרים, אימאמים וכמרים במטרה לחבר בין שלושת הדתות ולהכיר לעם הישראלי את התרבות הטורקית לעומק".
יריד אוכל טורקי מסורתי
26.11 בין 16:00-22:00, מתחם התחנה בירושלים.
27.11 בין 16:00-22:00, מתחם התחנה בתל אביב (נווה צדק).
הכניסה חופשית.