כיצד להתאמן נכון ולהימנע מפציעות ספורט בגיל המבוגר.
פעילות גופנית ושמירה על שגרת אימונים מתונה תורמת רבות לבריאות הגוף והנפש גם בגיל המבוגר. אולם בגיל זה פציעות וחבלות ספורט שכיחות יותר וגם קשה יותר להחלים מהן. אז איך בכל זאת ניתן להתאמן נכון בגיל המבוגר וכיצד נשמור על עצמנו בעת הפעילות?
כולנו מודעים לחשיבותה של פעילות גופנית ולתרומתה הרבה לשמירה על בריאות הגוף והנפש. היא מסייעת לנו לשמור על משקל גוף תקין, עצמות חזקות ושרירים פעילים, היא תורמת לפעילות סדירה של קצב הלב ולזרימה תקינה של הדם.
בגיל המבוגר שמירה על שגרת ספורט מתונה תורמת גם לעידוד ושיפור מצב הרוח, שומרת אותנו חיוניים ופעילים ומשפיעה לטובה על מצב הרוח הכללי שלנו. אולם בגיל זה פציעות וחבלות כתוצאה מפעילות גופנית הן שכיחות יותר בעיקר מפני שהחושים שלנו פחות מחודדים ופעמים רבות ניכרת ירידה בשיווי המשקל. בגיל זה תהליך השיקום קשה וארוך יותר כתוצאה מרקמות הגוף שהן בעלות יכולות שיקום והתחדשות נמוכות ואיטיות יותר. על כן חשוב לשמור על שגרת פעילות מתונה המתאימה ליכולות הגופניות שלנו.
אילון כלף, מנהל חדר כושר ברשת מועדוני הקאנטרי קלאב 'ספורטן', מציע טיפים לעוסקים בספורט בגיל המבוגר:
- התייעצו במדריך: אם אתם מעדיפים להתאמן בחדר כושר, חשוב מאוד שתתייעצו באחד המדריכים המקצועיים שיבנה ביחד אתכם תוכנית אימונים מסודרת, המתאימה לגילכם ולמצב בריאותכם. כיום, בכל חדר כושר שמכבד את עצמו , יכולים המתאמנים להיוועץ במדריך ולבנות יחד איתו תוכנית אימונים. השירות הזה ניתן במסגרת המנוי ואינו כרוך בעלות נוספת. מומלץ לנצל אותו בעיקר בגיל המבוגר.
- חזקו את מפרק הירך והעצם: בגיל מבוגר קיימת נטייה לפריקה ושבירה של מפרק הירך ולכן חשוב לחזק בעיקר את השרירים במפרק זה. ניתן לעשות זאת באמצעות תרגילים שמחזקים את השרירים האחוריים והקדמיים של המפרק ובעזרת תרגילים המחזקים את הישבן. ככל שהגיל שלנו עולה, כך פוחתת צפיפות העצם. לכן, מומלץ מאד להקפיד לשלב בתוכנית האימונים תרגילי דחיסה שיסייעו בבניית העצם.
- לסובלים מירידה בסוכר ומלחץ דם גבוה: למבוגרים הסובלים מירידה בסוכר, מומלץ ביותר לצאת לפעילות גופנית כשהם מצויידים בפרי או במשהו קטן אחר שניתן לאכול במהלך האימון. להם וגם לאלה הסובלים מלחץ דם גבוה, מומלץ שלא לבצע תרגילים בהם הראש מוטה כלפי מטה, כדי לא ליצור עומס ולחץ בעיניים.
- תוכנית אימונים משקמת: אם חלילה נחבלתם או נפצעתם וכעת אתם בתהליך החלמה, תוכלו להגיע אל חדר הכושר עם תוכנית התרגילים שקיבלתם מהפיזיותרפיסט וליישם אותה בליווי המדריך בחדר הכושר.
ד"ר נדב שאשא, אורתופד מנתח, מומחה בהחלפת מפרקי הירך והברך, מוסיף ומציע:
רבים מהעוסקים בפעילויות גופניות כגון הליכה, ריצה ורכיבה על אופניים, סובלים מכאבי ברכיים הנובעים בעיקר משחיקת סחוס הברך. כאשר הכאבים האלה מתפתחים הם מקשים לא רק על קיום פעילות גופנית אלא גם על שמירה על אורח החיים הכללי. לסובלים מהם קשה לעלות ולרדת מדרגות, קשה להתיישב וקשה לקום מישיבה. כיום קיימת תרופה חדשה המכילה גלוקוזאמין סולפאט קריסטליני, ללא מרשם רופא, אותה ניתן להשיג בכל בתי המרקחת. שימוש לאורך זמן בתרופה, ישפר משמעותית את התפקוד היומי, יפחית את כאבי הברכיים הממושכים ויקל עליכם לקיים אורח חיים המשלב גם פעילות ספורטיבית.
העצות והטיפים המופיעים במאמר זה אינם מחליפים התייעצות ברופא.