לבנות את הגשר הזה / עליזה בלוך. את ספרה "לבנות את הגשר הזה", בהוצאת הספרים של ידיעות אחרונות, כתבה דוקטור עליזה בלוך מתוך מטרה לקדם את הרעיון שבית הספר הוא מקום שיכול להשפיע על סדר היום ולעצבו, תוך כדי התמודדות עם אילוצים מערכתיים וכלכליים שמהווים מחסום אך בניהול נכון ובזווית התמודדות שונה הם יכולים להוות הזדמנות להשגת יעדים חינוכיים וחברתיים.
הספר עוסק בסיפורם של ילדים אמיתיים שגדלו בבית שמש וכנגד כל הסיכויים הצליחו להתגבר על הקשיים ולהשיג מטרות ויעדים שהם בעצמם לא האמינו שישיגו, לזכות בתעודת בגרות, להתגייס לצה"ל ולהפוך לאזרחים נורמטיביים, גאים, עם רצון, דחף ומוטיבציה להמשיך ולהצליח בחיים, להמשיך את נקודת ההתחלה המצוינת שהם השיגו.
בספר מתוארים אירועים שקשורים בתלמידיה של עליזה, בבעיות ובדרך בה עליזה ניסתה להתמודד ולסייע, למשל תלמידת י"ב שנכנסה להריון והפסיקה להגיע לבית הספר. מה עושים? מצד אחד הולדת תינוק והבאת חיים לעולם היא עניין משמח מאוד ומרגש, אבל מצד שני, לידה במהלך כיתה י"ב, משמעותה הפסקת לימודים וסיכוי סביר לחסימת אפשרויות התפתחות של התלמידה בעתיד. במקום להתרכז בלימודים ובהתקדמות אישית, יהיה עליה לעסוק בהורות, בגידול ילדה ובפרנסתה. איך מחליטים האם נכון להביא ילד לעולם בזמן הזה? מה המשמעות של להיות אימא צעירה כל כך? מה המשמעות של הפלה בסיטואציה כזו, כשהאם צעירה כל כך? כיצד ישפיע כל זה על התפתחותה ועיצובה של אורטל בעתיד? האם בכלל לגיטימי שבית הספר יתערב בסוגיה אישית ואינטימית כול כך של תלמידה, או שיש להניח לה ולמשפחתה להתמודד עם השאלות והבחירות הקשות?
סיפור אחר – כיצד סייעה עליזה בלוך להסיר קטע מביך מהתכנית כוכב נולד, בו הייתה מעורבת אחת מתלמידותיה, שניסתה את מזלה והתוצאה הייתה רעה מאוד. כיצד יצרה קשר עליזה עם צביקה הדר ואיך הסיפור / סיוט הזה הפך לחיובי…כל אלו ועוד…
מדובר בספר שמתאר חזון שהביא למהפכה בהנהגתה של עליזה בלוך, מנהלת 'ברנקו ווייס' בבית שמש. בספר עליזה מתארת זה את הקשיים והקונפליקטים, את המשברים והתקווה שנשארת יציבה ומשמשת עמוד האש, את הסיפורים המדהימים מתארת עליזה בלוך בספרה בשפה שמבהירה כמה עמוקה מעורבותה הרגשית של עליזה בחיי תלמידיה ובחלומה העז לייצר שינוי חברתי אמיתי, גשר על פערים חברתיים במדינת ישראל של היום, בה הקיטוב החברתי הולך ומתרחב, הפערים הולכים ומעמיקים ונראה כי הדרך לשינוי אמיתי היא באמצעות חינוך שורשי עמוק לסבלנות סובלנות ולשוויון, קבלת האחר, כבוד הדדי ופתרון בעיות באמצעות הידברות וגישור.
דוקטור עליזה בלוך רקע:
דוקטור עליזה בלוך, בעלת תואר ראשון במתמטיקה ולימודי ארץ ישראל ותואר שני בחינוך וחברה, לאחרונה תוך שנה וחצי כתבה דוקטורט בנושא התפתחות החינוך העל-יסודי בעיירות הפיתוח. נולדה וגדלה בקרית גת להורים שעלו ממרוקו, למדה באולפנת בני עקיבא, מאז ומעולם עסקה עליזה ועדיין עוסקת בחינוך פורמלי ובלתי-פורמלי, למשל פעילותה להקמת מחלקת קליטה והקימה סניפי עולים בתקופת מבצע שלמה והעלייה מברית המועצות, כדי לא ליפול לטעויות של החינוך כפי שנעשה עם העולים בשנות החמישים.
עליזה הקימה את התיכון העיוני הראשון שהוקם בעיירת פיתוח. עד אז, כל התיכונים בעיירות הפיתוח בארץ היו מקיפים, שמיינו את מרבית התלמידים לחינוך מקצועי.
עליזה התמודדה לרשות העיר בית שמש מתוך כוונה ליצור עיר רב תרבותית, הייתה נציגה של יש עתיד, הליכוד, העבודה, בראשות הבית היהודי.
כיום, מנהלת רשת בתי ספר ומקימה בתי ספר במגזר הערבי, החרדי והממלכתי מתוך תפישה של שוויון הזדמנויות לכל תלמיד. עליזה עומדת בראש רשת בתי הספר התיכוניים של ברנקו וייס ועוסקת בניהול ובהנחיית מורים ומנהלים. ד"ר בלוך ניהלה את בית הספר התיכון ברנקו וייס בבית שמש והפכה אותו למופת של הצלחה חינוכית וחברתית ולמודל לחיקוי. דוקטור בלוך זכתה בפרס רוטשילד למנהלים מצטיינים (2011) ופרס חינוך ארצי לבית הספר (2011), ונכללה בין "עשרה המשפיעים בחינוך" על ידי "הארץ" (2011) ו"מקור ראשון" (2012).
ספרה של ד"ר עליזה בלוך – "לבנות את הגשר הזה" , יוצא בהוצאת הספרים של ידיעות אחרונות.
מספר עמודים: 366
כריכה רכה
מחיר: 98 ש"ח.
למידע נוסף על הספר באתר הוצאת הספרים של ידיעות אחרונות: לחץ כאן.
להשיג ברשתות הספרים ובחנויות הספרים המובחרות.