טיפים לקניה חכמה – מהמועצה הישראלית לצרכנות. לקראת חג הפסח המתקרב ריכזנו עבורכם מספר טיפים לקניות חסכוניות וחכמות.
- אל תקנו מוצרים שאינכם צריכים. הכינו רשימת קניות מראש. זה אולי נשמע טריוויאלי אך זהו המפתח לקניות חסכוניות באמת. כך קל יותר לבצע השוואת מחירים מבעוד מועד ובזמן הקניות, ולא פחות חשוב מכך, להימנע מלהתפתות למוצרים שלא התכוונו לרכוש, אשר מייקרים את סל הקניות שלנו בצורה משמעותית.
- אל תישארו "נאמנים" לסופר רק כי הוא קרוב או מוכר. הקניות הגדולות לחג הן הזדמנות טובה להשוות ולבדוק, אולי יש נקודת מכירה זולה יותר הנמצאת במרחק סביר. לעיתים תגלו שפער המחירים מצדיק את הנסיעה לשם. לשימושכם, היכנסו להשוואת המחירים השבועית בין הרשתות של סמ"ל (סיירת המועצה לצרכנות), שמופיעה באתר המועצה.
- אם תסתכלו במדפים התחתונים או העליונים, סביר שתגלו מוצרים דומים במחירים משתלמים יותר.
בתכנון הסופר מושקעת חשיבה רבה כדי לגרום לנו הצרכנים לרכוש כמה שיותר. הסופר מעוניין שנקנה את המותגים החזקים והרווחיים ביותר עבורו ולכן דואג למקם אותם באופן נגיש, בדיוק בגובה העיניים.
- לאחר כל קנייה בדקו את החשבון. אתם עשויים להיות מופתעים כמה כסף אפשר לחסוך כך. המועצה לצרכנות מקבלת תלונות רבות על אי התאמה בין המחיר על גבי המוצר והמחיר בקופה. בכל מקרה הצרכן זכאי למחיר הקבוע על המוצר. אם גיליתם מחיר שגוי – דרשו מהמנהל לתקן – ועדכנו את המועצה, כדי שתימנע מהרשת לגבות סכומים יתר מיתר הצרכנים.
- שימו לב בעיקר למוצרים שמחירם מפוצל בחשבון. כגון בקבוקים ודמי פיקדון וכן מחירים של מוצרים במבצע (לעתים מסומנים כזיכוי או כמספר שלילי). לעתים מגלים שהמבצע שעל המדף כבר אינו בתוקף. במקרה זה, אתם רשאים לדרוש את המחיר בהנחה.
- אל תחששו ממותגים פרטיים של רשתות השיווק. לרוב הם מיוצרים על ידי אותם היצרנים של המותגים המוכרים לכם, לכן האיכות דומה והם עשויים להיות זולים יותר משמעותית.
- העדיפו רשתות דיסקאונט ולא רשתות שכונתיות הסמוכות למקום מגורכם.
- העדיפו קניות במתחמים, הכוללים מספר רשתות שיווק. במתחמים התחרות הגדולה בין הרשתות מובילה בדרך כלל למחירים נמוכים יותר.
- אריזות גדולות (אריזות "חיסכון") הן לא בהכרח חסכוניות יותר. אל תצאו מנקודת הנחה שאריזה גדולה יותר של אותו מוצר מתבטאת בחיסכון כספי. חפשו את המחיר לפי יחידת משקל או נפח המצוין על מדפי הסופר כדי להחליט איזו אריזה משתלמת יותר (אל תתביישו להשתמש במחשבון שבטלפון הנייד).
- המוצרים שמוצעים ב"רגע האחרון" ליד הקופה נמצאים שם כדי להיפטר מהם. ראשית, חשוב לבדוק את תאריך התפוגה. שנית, קנו רק אם אתם באמת צריכים ובמילא התכוונתם לקנות אותם, אחרת סלכם יתייקר ללא צורך.
- אל תקנו מוצרים באריזות ענק, אם היקף השימוש במוצר נמוך. יש מוצרים שמתקלקלים או מתכלים, ולכן במקום לחסוך – בזבזת. זאת ועוד – אריזה גדולה לא תמיד משתלמת, ולפעמים אותו המוצר באריזה קטנה במקום אחר מושג במחיר טוב יותר.
- היזהרו בקניה של 2-3 מוצרים באריזה אחת. לעיתים יחידה של מוצר אחד במקום אחר זולה ומשתלמת יותר.
- אל תתפתו לקנות מוצר רק בגלל שמצורפת אליו מתנה שאינכם זקוקים לה. אם אין לכם צורך במתנה – סביר שהיא רק מייקרת את המוצר שהתכוונתם לרכוש. השוו את מחיר המוצר כולל ה"מתנה" למחיר המוצר עצמו, בלי המתנה. אם המתנה מייקרת את המוצר – הרי שלא מדובר במבצע אמיתי וכדאי.
- לפני שאתם מתפתים לרכוש מוצר במבצע – כדאי לשאול את עצמכם אם אתם באמת זקוקים למוצר, או שאתם שוקלים לרכוש אותו רק בגלל המבצע. אם אין לכם צורך אמיתי במוצר – הרי שרכישתו, למרות המבצע, עלולה להיות בזבוז מבחינתכם.
- עימדו על זכותכם לקבל את המגיע לכם, ופנו למועצה לצרכנות להגשת תלונה. בכל מקרה בו אתם חשים כי זכויותיכם כצרכנים נפגעו. המועצה הישראלית לצרכנות הינה ארגון הצרכנים היציג בארץ, אשר פועל להגנת הצרכנים ולשמירת זכויותיהם. המועצה פועלת במספר מישורים מרכזיים: טיפול בתלונות הצרכנים ומתן ייעוץ בנושאי צרכנות; ייזום הצעות לחקיקה בתחום הגנת הצרכן; ייצוג הצרכנים מול בעלי העסקים, נותני השירות ורשויות המדינה; חינוך והסברה באמצעות כלי התקשורת, אינטרנט ופעילויות שטח; נקיטת הליכים משפטיים, הגשת תובענות ייצוגיות ועתירות מול בתי המשפט ועוד.
ג'וש גולדשמיד, מנכ"ל המועצה לצרכנות: "תמיד חשוב להיות צרכנים חכמים וערניים, וודאי כדאי לנהוג כך בתקופת החגים, ברכישות הגדולות של מוצרי מזון ומוצרים נוספים, דבר אשר יכול לחסוך לכם מאות רבות של שקלים בכל קניה. המועצה לצרכנות קוראת לכם לעמוד על זכויותיכם הצרכניות ולא לקבל שום דבר כמובן מאליו. חג אביב שמח ויציאה מעבדות לחירות צרכנית".
קישור ליוטיוב – המועצה הישראלית לצרכנות: https://www.youtube.com/user/29900332
קישור לפייסבוק – המועצה הישראלית לצרכנות: https://www.facebook.com/israel.consumers