מה זה בכלל לימודי הייטק?
בשביל לדעת מהם לימודי הייטק כדאי לחזור לאחור לראשית ימיהן של התעשיות שעוסקות בטכנולוגיה מתקדמת. בנוסף, צריך להבין שמדובר על תחום לימודים ייחודי בכל הנוגע להקניית ידע ומתן כלים מעשיים.
בשנת הלימודים תשע"ו למדו באוניברסיטאות בישראל כ-76 אלף סטודנטים לתואר ראשון, עוד 89 אלף במכללות אקדמיות וכ-28 אלף במכללות לחינוך. לשם השוואה, באותה שנה למדו לתואר שני 38 אלף סטודנטים באוניברסיטאות וכ-12 אלף במכללות אקדמיות. מתוכם, חלק ניכר בחרו להקדיש את ההכשרה שלהם ללימודי הייטק ורבים שילבו בלימודים גם קורסים מקצועיים בתחומים ספציפיים כמו פיתוח, הנדסת תוכנה ואבטחת מידע.
מצד שני, סביר להניח שסטודנטים שעוד לא התחילו ללמוד ועדיין מתלבטים בין תחומים שונים לא לגמרי מבינים מה זה בכלל לימודי הייטק. למרות שכולנו שומעים כל הזמן על ישראל כאומת סייבר ועל התנאים המעולים של עבודה בענף המחשבים, מעטים יכולים להצביע על מאפיינים ספציפיים של הענף ועל מה שמייחס אותו בהשוואה לתעשייה המסורתית.
במילים פשוטות: טכנולוגיה מתקדמת
הכי פשוט להסביר מה זה בכלל לימודי הייטק באמצעות היכרות עם התעשיות שקשורות לעולם המחשוב, האלקטרוניקה והביוטכנולוגיה. המשותף לכולן היא ההתעסקות בטכנולוגיה מתקדמת וניצול כלים ממוחשבים. בנוסף, סיווג טכני של חברות הייטק מחלק אותן לתחומים הבאים: אלקטרוניקה ואופטיקה, תעשייה ביטחונית, ביומד, קלינטק, שירותי טכנולוגיה, תוכנה, אינטרנט ותקשורת.
בכל אחד מהתחומים לעיל נעשה שימוש מעט שונה במחשבים וטכנולוגיה. למרות שכולם נשענים כאמור על טכנולוגיה מתקדמת במטרה לייצר מוצרים ושירותים, השימוש הטכני במחשבים לא חייב להיות זהה. כך למשל, בראשית הדרך התקיימה תעשיית המחשוב על עסקי חומרה ותוכנה קטנים, בעוד בשנות ה-90 והמילניום גדל השימוש באינטרנט ושינה לנצח את הענף כולו.
מטרת הלימודים: להמשיך להתעדכן ולעדכן
טכנולוגיה מתקדמת שמאפיינת את ענף ההייטק מטבעה אינה קופאת על השמרים. בניגוד לתעשייה המסורתית שבה השאיפה היא לשמור על הקיים תוך כדי שיפור ביצועים, בענף ההייטק אי אפשר לדעת מה יוליד יום. הנחת המוצא הזו היא חלק בלתי נפרד ממסלולי לימוד בתחום המחשבים ומתהליך ההכשרה של סטודנטים בארץ ובעולם.
המטרה של לימודי הייטק היא לתת לסטודנטים כלים שיאפשרו להם להמשיך לפתח את הטכנולוגיה הקיימת. כל מי שעוסק במחשבים יודע שטכנולוגיה מסוימת כיום עלולה להפוך לא רלוונטית מחר, לכן התוכן עצמו פחות חשוב מהמתודה והשיטה. במילים אחרות, בלימודי הייטק משלבים בין הקניית ידע תיאורטי ומעשי ומאפשרים לסטודנטים להשתלב בענף בלי להשתעבד לטכנולוגיה ספציפית.
השינויים שעברו על תחום המחשבים בשנים האחרונות מעידים טוב יותר מכל דבר אחר על המאפיינים הייחודיים של לימודי הייטק. היתרון של לימודים בתחום הזה הוא שמדובר על ענף דינאמי, מעניין ומתגמל, אך הוא כמובן לא מתאים לכולם וסביר להניח שיחולו בו שינויים נוספים.