האביב הגיע ופסח כבר כאן. בתקופות אלה הילדים נמצאים יותר בבית וההורים מקדישים יותר לניקיון הבית. כתוצאה מכך גדלה החשיפה של הילדים לנזקי הזיהום, הטמונים בחומרי הניקוי שנמצאים בבית.
מחקרים של משרד הבריאות מראים כי בתקופות של "מבצעי ניקיון", המאפיינות את השבועות שלפני החגים, יש עליה של עשרות אחוזים בפגיעות של ילדים. הפגיעות הגבוהה ביותר היא בקרב הילדים הקטנים יותר – מתחת לגיל 6.
הבית שלנו אמור להיות המקום הנקי והבטוח ביותר עבוּר הילדים שלנו. ועם זאת, הוא אינו נקי מזיהום כמו שאנחנו נוטים לחשוב. חומרי הניקוי שאנחנו משתמשים בהם מכילים כימיקלים מסוכנים, המזיקים לבריאות, במיוחד לילדים.
עיקר הפגיעות בילדים נגרמות בעקבות מגע עם חומרי הניקוי: התזה או שתייה בשוגג של חומרי ניקוי נוזליים. פעוטות ואף תינוקות מגיעים לחדרי מיון בעקבות חשש לפגיעה בעיניים או במערכת הנשימה בשל התזה של חומר ניקוי בסביבתם, או מגע עם חלקיקים של חומרי ניקוי. או שהם מובהלים לבית החולים לאחר שתייה של חומרי ניקוי, שאוחסנו בהישג יד, כגון נוזל לניקוי כלים ואפילו אקונומיקה.
הפגיעות נגרמות בשל חוסר זהירות של הפעוט, שלא מבין או מזהה מה יש במיכל; בעקבות מעשה של אחד האחים/יות בבית; ואפילו כתוצאה משימוש בלתי זהיר של הורים בחומרי ניקוי למיניהם.
רוב הסבונים שאנחנו משתמשים בהם בבית אינם מהווים סיכון גבוה, במקרה שהילד בלע כמות מסוימת מהם. במקרה כזה בדרך כלל די בשטיפה טובה במים של המקום שנפגע. אולם יש חומרי ניקוי אחרים, שמכילים חומצה, שבמקרה פגיעה חייבת להיות התערבות רפואית מידית.
חומרי ניקוי על בסיס חומצה הם חומרים מעכלים, שאינם בריאים לגוף. חומצה היא חומר פעיל, שפולט אדים ומזהם את האוויר בכל הבית. צריך להשתמש מה שפחות במוצרי ניקיון, שיש בהם חומצות זרחתיות, חומצת מלח וכדומה.
חומרי הניקוי הרעילים ביותר הם: מסיר אבנית, המשמש לניקוי קומקומים, מכונות אספרסו, כיורים ואמבטיות; מסיר שומנים לניקוי הכיריים והתנור; חומר לניקוי רצפה אחרי שיפוצים; (חומר זה מיוצר על בסיס חומצת מלח והוא מאוד רעיל. הוא פולט גזים רעילים לסביבה), אקונומיקה ופותח סתימות. אנשים אף הגיעו למצב של עיוורון (!) כתוצאה מפגיעת חומצה של פותח סתימות בעיניים.
בשנים האחרונות החלו ברחבי העולם להחמיר במדיניות האכיפה ולאתר פתרונות שימנעו פגיעה בילדים ובאוכלוסיות נוספות. אולם בישראל, לא מתבצעת פעילות לחיזוק המודעות בנושא. משרדי הממשלה אינם מדריכים את הציבור לצרכנות נבונה ובריאה. כתוצאה מכך הציבור הישראלי אינו מודע לנושא, אף שהוא משכיל ואכפתי בכל הקשור לחשיפה לחומרים מסוכנים בבית. הציבור הישראלי אינו יודע כיצד להעריך את בטיחות המוצרים שעל המדף.
מה ניתן לעשות כדי להפחית את הסיכון של ילדים מפגיעת חומרי ניקוי בבית?
- הקפידו תמיד לסגור את הפקק של חומר הניקוי לאחר השימוש. כשהבקבוק פתוח, הילדים סקרנים לעיתים לראות מה יש בפנים.
- שימו את חומרי הניקוי במקום שאינו נגיש לילדים. מומלץ לאחסן אותם במקום גבוה.
- אל תעבירו את חומרי הניקוי לכלי אחסון שאינם מקוריים. אלה עלולים להיות פחות בטיחותיים, הן בשל אופן הסגירה שלהם והן משום שהם פחות עמידים לחומרים החריפים שיש בחומרי הניקוי. לעולם אל תעבירו חומרי ניקוי לבקבוקים, שכן הם יכולים להידמות לבקבוקי שתייה בעיני הילדים.
- שימו לב שהמוצר קיבל את אישור מכון התקנים. מכון התקנים אוכף את תקני הבטיחות על יצרנים גדולים ויבואנים, אך אכיפתו דלילה בקרב יצרנים וארזנים מקומיים קטנים.
- שימו לב לאופן הסימון של המוצר. ככל שהסימון מפורט יותר, פירושו שהוא עומד ברמת אכיפה גבוהה יותר. אם מדובר במוצר קורוסיבי, הסימון אמור לפרט את כללי השימוש הבטיחותי: כפפות, משקפי מגן, הרחקה מילדים, אחסון במקום מוצל וכו'.
- העדיפו לרכוש חומרי ניקוי אקולוגיים, עם ריכוזים פחות גבוהים של חומרים פעילי שטח. החליפו מוצרים אגרסיביים במוצרים על בסיס חומצת לימון או חומצת תפוזים, שהם יותר טבעיים, ומן הסתם פחות רעילים. יש בשוק פותחי סתימות על בסיס אנזימתי – חיידק שאוכל את השומנים בכיורי המטבח, ופעולתו דומה לזו של חיידקים פרוביוטיים ביוגורט. העדיפו מוצרים שריכוז החומצה שבהם אינו עולה על 5%, ורצוי אף פחות.
- המעיטו ככל האפשר להשתמש באקונומיקה וחפשו תחליפים. אקונומיקה מכילה נתרן תת כלורי, חומר מסוכן במיוחד. הקפידו לרכוש מוצרי ניקיון שבהם הריכוז של נתרן תת כלורי (NaClO) אינו עולה על 0.01% ממשקל החומר המרוכז.
- אל תערבבו חומרים. זהו מתכון בדוק לכוויות והרעלות.
- במקרה חירום יש לקחת את הילד לטיפול רפואי מידי, כמובן . הקפידו לקחת אתכם את החומר ממנו הילד נפגע, כדי להבטיח את הטיפול היעיל ביותר.