ד"ר אילן גור, המנהל הרפואי של "ביקורופא" מסביר על הסכנות מעומס החום הצפוי בימים הקרובים ומה ניתן לעשות לקראתו. ד"ר אילן גור, רופא ילדים ומשפחה בקהילה למעלה מ-30 שנה, מרצה באוניברסיטה העברית ועוסק בפיתוחים רפואיים בנושאים שונים.
מכת חום (מכת שמש) – מכת חום היא למעשה חימום של הגוף לטמפרטורות גבוהות מאד (מעל ארבעים מעלות). יחד עם החימום יתר הנפגע סובל מאובדן נוזלים בכמות קיצונית, דבר שמכניס את החולה לסכנת חיים. במכת חום מדובר בחולים הנחשפים לחום גבוה ללא מיגון עם מיעוט של שתייה. טמפרטורות גבוהות פוגעות בתפקוד של מערכות פנימיות כמו הכליות, הריאות ובהמשך גם הלב. בעקבות ירידה בלחץ הדם המתלווה לאירוע החולה יכול לאבד את הכרתו ומשם לקריסת מערכות כללית של גופו.
בכל חשד של מכת חום יש מיד לקרר את הנפגע אם על ידי הכנסתו למים קרים יחד עם קוביות קרח, עירוי נוזלים יחד עם מלחים בכמות רבה על מנת להתגבר על המחסור שנוצר. במצבים קשים יש לדאוג לפנות את החולה לחדר מיון במהירות האפשרית.
הדרך הטובה להתמודדות בימים חמים היא הימנעות, יש להימנע מחשיפה לשמש ולשהות במקום מוצל, להקפיד על שתייה מרובה, למצוא מקומות מוצלים להפוגות מחשיפה לשמש ולהיות מודעים לבעיה. במידה וחייבים לשהות בשמש יש להקפיד על מיגון לעור ,שתייה מרובה ובמידת הצורך לקרר את הגוף על ידי הרטבת הגוף עם נוזלים קרים.
חשיבות השתייה
לאורך כל השנה ובעיקר בימות הקיץ החמים קיץ מומלץ להרבות בשתייה – תחושת הצמא לעיתים אינה מספקת וכדאי לשתות באופן יזום. חשוב מאוד להשקות את הילדים שכן הם עצמם אינם מודעים לרוב לחשיבות השתייה אם הילדים מסרבים לשתות, אפשר "לרמות" אותם עם שתייה ממותקת קלות או ארטיק קרח.
בעת תכנון טיול או לחלופין יום עבודה בחוץ, כדאי לתכנן מראש את כמות המים הנדרשת – ליטר וחצי לפחות לאדם לכל שעת הליכה רגלית בשמש.
שלשולים, הקאות והתייבשות
תקופת הקיץ מועדת לפורענות מבחינת שלשולים והקאות אשר נגרמים לרוב מחלות ויראליות או חיידקיות אך יחד עם זה גם מאכילת מזון שלא נשמר בתנאים הולמים והזדהם ("הרעלת מזון"). בעקבות השלשולים וההקאות הגוף עשוי להיכנס למצב של מחסור גדול בנוזלים ומכונה התייבשות. דהיטרציה (התייבשות בעברית) הינה תופעה מסוכנת בפרט בקיץ. על מנת למנוע מצב זה, מומלץ להרבות בשתייה ולהעדיף מאכלים עשירים בנוזלים כמו פירות וירקות.
איך נזהה התייבשות?
התייבשות מלווה בדרך כלל בכאבי ראש עזים, חולשה, ישנוניות או אפאטיות (בעיקר אצל ילדים), בחילות והקאות. בשלבי התייבשות "מתקדמים" יותר, האצה בדופק ומיעוט בכמות השתן תוך התכהותו. לרוב, פניו של האדם שהתייבש מהחום – סמוקות ובמקרים קיצוניים הוא אף עלול להתעלף ולאבד את ההכרה. אצל תינוקות יש לשים לב לכמות השתן בטיטול – טיטול יבש למשך יותר משש שעות יכול להחשיד לתינוק שהתייבש. שתן צלול בכמות רבה הוא סימן טוב מאוד לשימור כמות הנוזלים בגוף, אצל ילדים ומבוגרים כאחד.
הדבר החשוב ביותר שצריך לזכור בנושא התייבשות הוא החזרת נוזלים לגוף באופן מהיר ככל האפשר – בשתייה או בעירוי נוזלים תוך ורידי. כל מרפאות ביקורופא ברחבי הארץ ערוכות עם מלאי נוזלים למקרי הצורך.
כוויית שמש
היא כוויה לכל דבר ומסתיימת בכאב, אדמומיות ולעיתים גם בהופעת שלפוחיות מלאות נוזל. חשיפה ממושכת לקרני השמש ללא הגנה מפני קרינה מסתיימת בכוויה שבדרגה ראשונה רק עם כאבים ואודם על העור ובדרגה שניה מלווה בשלפוחיות. הסכנה העיקרית אינה דרגת הכוויה אלא שטח הגוף שנפגע. שטח כוויה של למעלה מ-50% מחייב השגחה רפואית במוקדים לרפואה דחופה ולעיתים גם אשפוז.
הטיפול במקרים אלו יהיה קירור המקום על ידי מים קרים או קוביות קרח, לעיתים הכוויה מלווה גם בהתייבשות ואז יש להחזיר את הנוזלים בשתייה או עירוי נוזלים. הכוויות מחלימות בדרך כלל כעבור יומיים – שלושה ובעקבות ההחלמה העור הפגוע מתקלף.
החשוב מכל בנושא זה הוא להימנע מחשיפה ממושכת לשמש ללא קרם הגנה על האזורים החשופים.
אודות ביקורופא
חברת ביקורופא היא החברה הפרטית המובילה בישראל לשירותי רפואה ראשונית ודחופה, מנהלת כ-25 מרפאות בפריסה ארצית ושירותי רופא עד הבית 24 שעות ביממה. בחברה מועסקים מאות עובדים ביניהם כ-300 רופאים מתחומי הרפואה השונים ואנשי סגל רפואי. ביקורופא מפעילה שירותי בריאות נוספים: מרפאות לרפואה ראשונית ודחופה (קדם מיון), רפואת מומחים, מכוני הדמיה, מרפאות לחיילי צה"ל, רופאים לביקור בית וטיפולי רפואה משלימה. בכל יום מטופלים אלפי לקוחות בביתם או במרפאות ביקורופא ברחבי הארץ. ביקורופא הוקמה בשנת 1993, יו"ר החברה והמנכ"ל הוא אמנון כהן והיא נמצאת בבעלות חברת האחזקות IEL.