יטבתה מתרחבת לקטגוריה חדשה ויוצאת לראשונה מחוץ למקרר החלב. לראשונה, תשווק תמרים מצוננים מובחרים מסוג "תמר מג'הול עסיסי" לכל רחבי הארץ.
יטבתה משיקה תמרים יבשים למחצה מזן מג'הול – תמר מג'הול עסיסי, מצונן ואיכותי במיוחד – ברמת יצוא שאינה נפוצה בשוק הישראלי.
- בעל אחוז שלפוח (היפרדות הקליפה מהפרי) מינימלי, עד 15%.
- תמר גדול ובעל אחוזי לחות גבוהים.
- ישווק בתנאים האופטימליים בצינון.
ענף התמר הינו אחד מענפי המטע החשובים בארץ. שוק התמרים כולל זנים רבים. תמר המג'הול נחשב לאיכותי והאהוב ביותר, כאשר גם בתוך קטגוריית תמר המג'הול קיימות איכויות שונות. הסוגיה המרכזית בתמרי 'מג'הול' הינה תופעת השלפוח – היפרדות הקליפה מהפרי, כאשר ככל שתופעה זו פוחתת כך איכות המג'הול עולה.
שוק התמרים הינו שוק צומח, בעיקרו לא ממותג. על פי הערכות שוק התמרים בישראל מגלגל כ-250 מיליון ש"ח בשנה, כאשר רוב התמרים בשוק הנם תמרים לא ממותגים ובכ-18% מהשוק שולטת שופרסל עם המותג הפרטי.
שני שליש מהציבור נוהגים לקנות תמרים לביתם (66%). שיעור החדירה הממוצע של תמרים מיובשים בבתי אב עומד על כ-17% בשנה, כאשר במהלך ראש השנה, ט"ו בשבט ופסח, שיעורי החדירה גבוהים משמעותית לעומת חודשי השנה.
זאת ועוד, טרנד הבריאות מתחבר ישירות ליתרונות הבריאותיים הרבים שיש לתמרים. כמו כן, שיעור הצריכה בקרב ספורטאים / אנשים המתאמנים על בסיס קבוע עומד על כ-30%.
ישראל מובילה את שוק המג'הול העולמי: בשנים האחרונות ניטעו בישראל יותר 15,000 דונם חדשים של תמר מג'הול, משקי הערבה והבקעה מייצאים כ-50% מהמג'הול שהם מגדלים, ישראל מייצאת כ-75% מהשוק העולמי של התמר מג'הול, 30 אלף טון נגדדים על ידי חקלאים ישראלים, כאשר הצריכה העולמית עומדת על כ-40 אלף טון.
על פי סקר שערכה יטבתה באמצעות מכון שילוב עולה כי הישראלים אוכלים תמרים:
82% אוכלים תמר כנשנוש קטן בין הארוחות.
37% כקינוח בסוף הארוחה.
30% לפני או אחרי פעילות גופנית.
24% מוסיפים תמרים כרכיב בשייק פירות.
17% מוסיפים תמרים כתוספת לקורנפלקס או גרנולה.
15% אוכלים תמר לצד משקה חם (כממתיק).
11% כרכיב בתבשיל.
8% תחליף לארוחה.
על היסטוריית התמרים ביטבתה…
חוטרי התמרים הראשונים הובאו להיאחזות הנח"ל ביטבתה מעמק הירדן בשנת 1953. מאחר ונשתלו בקרקע לא מתאימה התפתחותם הייתה לקויה מאוד. חוטרים נוספים הגיעו מעמק הירדן להיאחזות יטבתה בשנת 1955 ובהם הזנים חדרווי, ברהי זהידי ודקל נור, והפעם נשתלו באזור קצת יותר מתאים.
באותה שנה גם נשתלו במשתלה כמה אלפי חוטרים שהגיעו באנייה מעירק, בתום מסעם המרתק של יאני אבידוב ובן ציון ישראלי שהונצח בספר "עלילות עירק". מסע עתיר סכנות לארץ אויב במטרה להביא שבעים אלף חוטרי תמרים. חלק משתילים אלו נשתלו בשנת 1957 במטע יטבתה ובמטעי האזור והיוו את התשתית לענף התמרים בערבה. מומחים לגידול תמרים מקיבוצי עמק הירדן ראו שליחות גדולה ללוות את מגדלי התמרים ביטבתה שאוזרחה בשנת 1957, ותרמו תרומה חשובה ביותר להתפתחות הענף בערבה.
בשנת 1958 נשתלו חלקות גדולות של חוטרים מהזן חדרווי וכן דקל נור – זן שמוצאו מאלג'יר. חוטרי המג'הול הראשונים הגיעו ליטבתה באמצע שנות השישים, וכל השאר היסטוריה…
רם סרוגו – מנכ"ל יטבתה: "יטבתה גאה להשיק לראשונה בישראל את קטגוריית התמרים המצוננים, תמרי המג'הול שלנו הנם מובחרים ואיכותיים במיוחד, בדומה לאיכות של תמרי ייצוא, וכעת גם בארץ יוכלו הצרכנים שלנו ליהנות מתמר איכותי ועסיסי, אשר נשמר בקירור וכך שומר על איכויותיו לאורך זמן".
אמנון גרינברג – חבר קיבוץ יטבתה, ויו"ר "שולחן תמר" אמר שזן התמרים מג'הול, שהוא הזן העיקרי בארץ, מהווה קרוב ל-80% מסך התמרים, גדל החל מאילות בדרום ועד לכנרת, לכל אורך הבקע הסורי אפריקאי. תנאי הגידול באזורים אלו מתאימים במיוחד לגידול מג'הול.
לדברי עמלי מסיקה – דיאטנית ראשית, קבוצת שטראוס: "תמר מג'הול הינו פרי טבעי הגדל בערבה, עשיר באנרגיה זמינה המתאימה במיוחד לעוסקים בפעילות גופנית ובכלל למי שמעוניין באנרגיה זמינה. התמר מהווה גם מקור לסיבים תזונתיים טבעיים ולנוגדי חמצון".
כשרות: רובין.
משקל: 400 גרם.
הפצת התמרים של יטבתה תעשה בצינון על ידי יחידת ירקות הטריים בשטראוס.