ההשפעה הכפולה של יציבה נכונה על הבריאות והנפש
יציבה נכונה אינה רק עניין אסתטי, היא מהווה בסיס לבריאות גופנית ונפשית ואף משפיעה על הדרך שבה אנו נתפסים על ידי הסובבים אותנו. יציבה לקויה עשויה להוביל לכאבים כרוניים, בעיות נשימה ואף לתחושת ביטחון עצמי נמוכה. מדוע אנחנו סובלים מיציבה כפופה, כיצד היא משפיעה על חיינו, והאם אפשר לשפרה?
בת אל כהן, אחראית שיתופי פעולה דקטלון ישראל ומדריכת יוגה מוסמכת וגבעון פלד, מומחה בהפגת ומניעת כאב s.t.b ויושב ראש איגוד מקצועות העיסוי בישראל, עושים סדר בנושא.
הליכה כפופה מתבטאת בעיקר בגב מקומר, כתפיים שמוטות וראש הנוטה מעט קדימה. בעוד שבני נוער וצעירים הם אוכלוסייה פגיעה בשל ישיבה ממושכת ושימוש במסכים, גם מבוגרים סובלים מהתופעה עם השנים, בעקבות הרגלי יציבה בעייתיים.
הגורמים העיקריים להליכה כפופה:
- ישיבה ממושכת: אורח החיים המודרני, הכולל שעות רבות מול המחשב או הטלפון, גורם לישיבה ממושכת ולעומס על שרירי הגב והכתפיים. באופן טבעי, שרירי החזה מתקצרים, בעוד ששרירי הגב נחלשים, מה שמוביל לשינוי יציבתי. גם שימוש רפטטיבי בתנועות קטנות בעיקר כמו שימוש רב בעכבר עלול לייצר טריגרים בשרירים לשנות יציבה ולגרום כאב.
- מבנה גוף וגנטיקה: מבנה גוף מולד של לורדוזיס, קיפוזיס ועוד עלול לייצר יציבה לקוייה, בעיות וכאבים. חיזוק לא נכון של שרירי גב ו"הזנחת שרירי בטן" עקב חוזק מבני מולד גם הוא עלול ליצור יציבה בעייתית.
- לחץ נפשי ומצבי רוח: תחושת דיכאון או חרדה עלולות לגרום לאדם "להתכנס בעצמו" במובן הפיזי, מה שמשתקף גם בהליכה כפופה. מעבר לזאת לחץ, עומס וחרדה מייצרים נעילה של נקודות טריגרים ברקמות החיבור, לשנת יציבה ולייצר כאבים.
השלכות בריאותיות של הליכה כפופה:
כאבי גב וכתפיים כרוניים: יציבה לא תקינה מפעילה עומס על השרירים והמפרקים בגב העליון ובכתפיים, מה שעלול לגרום להמצאות טריגרים בשרירים שונים ולכאבים מתמשכים.
בעיות נשימה: במנח בו החזה כפוף קדימה, הריאות אינן יכולות להתרחב כראוי, הסרעפת לא ממלאת את כל תפקידה עקב עומס בטני מה שעלול לגרום לקשיי נשימה ולהפחתה ביכולת הגופנית.
כאבי צוואר: הראש, כאשר הוא מוטה קדימה, מפעיל לחץ על שרירי הצוואר ועלול לגרום לכאבים כרוניים.
שינויים בעמוד השדרה: הליכה כפופה עלולה לגרום עם השנים לעיוותים גרמיים בעמוד השדרה ולשינויים ברקמה הרכה, לייצר בעיות כמו עקמת, ולהשפיע על היציבות הכללית של הגוף.
מה היציבה משדרת לסביבה?
ליציבה יש השפעה רבה גם על הדרך בה אנו נתפסים בעיני אחרים. זקיפות נוטה לשדר ביטחון עצמי, נחישות, שליטה ונוכחות. מאידך, אדם ההולך בצורה כפופה עשוי להיחשב כחששן או חסר ביטחון, מה שעלול להשפיע על מידת הקשב והכבוד שיקבל. בנוסף, יציבה זקופה משדרת בריאות וחיוניות, בעוד שיציבה כפופה עלולה לשדר עייפות או חולשה.
האם ניתן לתקן את ההליכה הכפופה?
החדשות הטובות הן שישנם מגוון פתרונות יעילים שיכולים לשפר את היציבה ולמנוע בעיות בריאותיות לטווח הארוך:
תרגילי יציבה וטיפולים: תרגולי גמישות, כוח ויכלות לב-ריאה ישמור עלינו חיוניים. תרגולים כמו יוגה ופילאטיס למשל יכולים לתרום ליציבה זקופה ומאוזנת, ואף יסייעו בשחרור מתח משרירי החזה המקוצרים. במקרים מסוימים יש להעזר בטיפולים כגון פיזיותרפיה, איזון רקמות רכות ועוד על מנת להחזיר לנו את היכולות, להפחית כאבים ולשפר נראות.
שימוש באביזרים: הקפדה על ארגונומיה בחיי היום-יום באמצעות אביזרים ביתיים ייעודיים יכולה לסייע בשיפור היציבה. יתרונם הוא בנגישותם ובאפשרות לשלבם בשגרה. כך לדוגמא, לוח איזון, למשל, משפר את שיווי המשקל, תוך חיזוק שרירי הליבה התומכים בעמוד השדרה. רצועות אלסטיות מספקות אפשרות לתרגול דינמי, שמותאם לרמת הקושי הנדרשת, ויעילות במיוחד בהארכת שרירי החזה, גמישות רקמות חיבור ובהפחתת עומס על הכתפיים. מוטות מתח מאפשרים עבודה ממוקדת על שרירי הגב העליון, המסייעת בפתיחת בית החזה ובשיפור ההרגלים הפוסטורליים.
והכי חשוב: יש להתייעץ עם מומחה על מנת להכיר את מבנה גופנו, ללמוד לשים לב להתנהלותנו, לסביבתנו ולצורת עבודתנו על מנת למנוע יציבה לקויה, כאבים ולשפר את ההרגשה.
המאמר נכתב על ידי גבעון פלד, מומחה בהפגת ומניעת כאב s.t.b ויושב ראש איגוד מקצועות העיסוי בישראל, ובת אל כהן, אחראית שיתופי פעולה דקטלון ישראל www.decathlon.co.il